Mela
Melojan paras kaveri pitkillä melontaretkillä tai tiukoissa kilpailuissa on hyvälaatuinen ja oikean kokoinen mela.
Melontataliivi
Melojan käyttämää melontaliiviä kutsutaan kelluntapukineeksi sen pelastusliiviä pienemmän kantokyvyn vuoksi. Pelastusliivien kantokyky on 100 - 150 Newtonia ja melontaliivin vähintään 50 Newtonia. Melontaliivi kuten ei myöskään muut kelluntapukineet käännä tajutonta henkilöä selkäasentoon.
Suomessa kaikkien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojaimista annettujen direktiivien vaatimukset. Tyyppitarkastus perustuu eurooppalaisiin standardeihin, joiden mukaan kelluntavarusteet jaetaan neljään kantavuusryhmään. Kantavuus ilmoitetaan Newtoneina (N).
- 50 Newtonin Kelluntaliivit, -takit ja -haalarit on tarkoitettu vain uimataitoisille käytettäväksi suojaisilla vesillä. rannan läheisyydessä missä apu on lähellä. Ne eivät käännä tajutonta ihmistä selälleen ja niistä useimmiten puuttuu kaulus. Kelluntapukineita ei valmisteta alle 30-kiloisille lapsille.
- 100 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi suojaisilla vesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa. Näitä liivejä valmistetaan ainoastaan oranssina, punaisina tai keltaisina ja niihin kuuluvat heijastin sekä pilli pakollisina. Tälläisen liivin valinta on itsestään selvä kun lapselle ostetaan liivejä.
- 150 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi rannikkovesillä. Ne kääntävät tajuttoman selinkelluntaan 5 sekunnissa. Yleensä 150 Newtonin liivit ovat ilmatäytteisiä ja niitä saa myös turvavyöllä varustettuna.
- 275 Newtonin Liivit on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. Ne kääntävät tajuttoman henkilön turvalliseen kellunta-asentoon 5 sekunnissa. Liivit ovat yleensä ilmatäytteisiä.
Aukkopeite
Aukkopeitteitä valmistetaan eri käyttötarkoituksiin: on kilpakajakin kevyttä aukkopeitettä, on retkikajakin tyypillinen nylonpeite ja koskikajakin tiukasti istuva neoprenipeite. Aukkopeitteen tarkoituksena on estää veden merkittävä pääsy kajakin istuinaukon kautta sisätiloihin, se ei estä housujen pientä kastumista ja hyvissä olosuhteissa melominen ilman peitettä on turvallista.
Melakelluke
Melakelluke on kestävästä muovikankaasta valmistettu pussi, joka kaatumistilanteessa voidaan vetään melan toisen lavan ympärille ja puhaltaa täyteen ilmaa. Melakelluketta käytetään kajakkiin takaisin kapuamisen välineenä. Se toimii kuin lasten polkupyörässä tukipyörä - estää kajakin kaatumisen sille puolelle, josta meloja kapuaa kajakin sivulta takaisin alukseensa.
Melonta-anorakki
Melonta-anorakkeja on saatavilla melonnan eri lajeihin ja vuoden eri vaiheisiin. On kilpamelojan kevyttä harjoituspuseroa sateelta ja tuulelta suojautumiseen ja on retkimelojan tyrskyjä ja tuulta kestäviä versioita, puhumattakaan koskimelojista. Retkimelonnassa käytettävät melonta-anorakit suojaavat käyttäjäänsä myös kylmän veden vaikutuksilta hidastamalla veden vaihtumista veden varaan joutuneen iholla. Anorakkia voisi näin luonnehtia T -paidan ja pelastautumispuvun välimuodoksi.
Pelastautumispuku
Pelastautumispuvulla tarkoitetaan suoja-asua, joka on suunniteltu estämään veden pääsy veden varassa olevan henkilön ihon kanssa kosketuksiin ja siten vähentämään olennaisesti hypotermian vaaraa. Pelastautumispuvun alla käytetään normaalia melontavaatetusta. Pelastautumispuvun kanssa on aina käytettävä melontaliiviä, sillä puvun sisään jäävä ilma voi muutoin nostaa käyttäjänsä jalat pintaan ja pudottaa pään vartalonmitan pinnan alle.
Aiemmin melojat käyttivät suojana kylmän veden vaaroja vastaan märkäpukuja, mutta nykyisin tätä tapahtuu lähinnä vain kanoottipoolossa ja -purjehduksessa sekä koskimelonnassa.