Kanoottipoolo
images/spinners/IMG_0257.JPG

Kanoottipoolo on nopeatempoinen joukkuepeli, joka on saanut alkunsa allaspelinä koskimelojien tarpeesta kehittää talvikaudella kanootinkäsittelytaitojaan.  Poolon Englantilaista versiota jota pelataan viisihenkisin joukkuein.  Kesäkaudella ottelut pelataan pääosin avovedessä ja talvikaudella uimahallissa. Laji edellyttää hyvää kanootinhallintataitoa, pelisilmää ja kohtalaisen hyvää kuntoa. Joukkueet käyttävät kolmimetrisi kajakkeja ja pyrkivät saamaan pallon maaliin, joka on kahden metrin korkeudella vedenpinnasta roikkuva yhden neliömetrin kokoinen reunuksin rajattu alue.

Saksalaisessa versiossa, joka on jäänyt viime vuosina englantilaisen poolon varjoon on pelikentän koko jalkapallokentän luokkaa, pelaajia 9 per joukkue ja kajakit selvästi suurempia ja nopeampia.  Kentän koon vuoksi peli on mahdollista vain luonnonvesistössä.

Kentällä on samanaikaisti kymmenen pelaajaa. Joukkueeseen kuuluu maalivahti, kaksi hyökkääjää ja kaksi puolustajaa.  Ottelussa on kaksi kymmenen minuutin erää. Palloa syötetään käsin heittämällä tai melalla vippaamalla. Palloa kuljettavan pelaajan saa taklata kumoon, joten eskimopyörähdys on lajin perustaito.

Kanoottipoolon luonteeseen kuuluvat tiukat kaksinkamppailut.  Loukkaantumisilta välttymiseksi on jokaisella pelaajalla oltava kasvosuojallinen kypärä ja iskuilta suojaavat melontaliivit.

Suomessa kanoottipooloa pelataan miesten, naisten ja junioreiden sarjoissa.  Kanoottipooloa on Suomessa pelattu jo 20 vuotta ja maajoukkue on osallistunut tärkeimpiin kansainvälisiin turnauksiin viimeisen kymmenen vuoden aikana, ollen mukana myös lajin ensimmäisessä MM-turnauksessa Englannissa 1994.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön.